Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

TO ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΤΣΑΙ ΚΕΥΛΑΝΗΣ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/


Μια αγαπημένη συνήθεια των Άγγλων είναι το απογευματινό τσάι. Δεδομένου ότι το κλίμα της Μεγάλης Βρετανίας δεν ενδείκνυται για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου αφεψήματος οι αποικιοκράτες Βρετανοί των περασμένων αιώνων στράφηκαν για την καλλιέργεια του στις υποδουλωμένες αποικίες τους.



 Η Κεϋλάνη λοιπόν (το παλαιότερο όνομα της Σρι Λάνκα) έγινε γνωστή για το παγκοσμίου φήμης τσάι της. Μιας και επρόκειτο για πρώην Βρετανική αποικία και μέλος της Κοινοπολιτείας,  μεγάλες βρετανικές εταιρείες κολοσσοί έχουν εγκατεστημένα εργοστάσια επεξεργασίας τσαγιού στην ενδοχώρα της νησιώτικης αυτής χώρας και τεράστιες εκτάσεις ορεινής και γόνιμης γης ανήκουν σε σύγχρονους  Ευρωπαίους τσιφλικάδες. Για την καλλιέργεια των τειοφυτειών οι ιδιοκτήτες έφεραν Ινδούς εργάτες από τη βόρειο Ινδία που είχαν εμπειρία στην καλλιέργεια τσαγιού. Οι απόγονοι των εργατών αυτών ασχολούνται ακόμα με την ίδια καλλιέργεια και αμείβονται με πενιχρούς μισθούς περίπου 1 δολάριο την ημέρα. Για να αποκτήσει κανείς αυτό το ¨υπέρογκο¨ ποσό θα πρέπει να μαζέψει με το χέρι ένα συγκεκριμένο βάρος φύλλων από τα τεϊόδεντρα ειδάλλως δεν δικαιούται αμοιβής.



Η καλλιέργεια αυτή λαμβάνει χώρα στην ορεινή ενδοχώρα του νησιού και είναι πραγματικά ένα πολύ όμορφο θέαμα για έναν ταξιδιώτη που αντικρίζει αυτά τα επιμελώς οργανωμένα θαμνάκια κομμένα με ακρίβεια χιλιοστού. Η Nuwara eliya είναι η οικονομική πρωτεύουσα του τσαγιού και η διαδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένας ταξιδιώτης για να απολαύσει τη θέα, είναι με το τρένο από το Kandy. Κατά τη διαμονή στη Nuwara Eliya προσφέρονται έναντι αδράς αμοιβής για τα δεδομένα της περιοχής ξεναγήσεις στις καλλιέργειες και τα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας. Στις καλλιέργειες αυτές υπάρχουν τρία είδη από το περιβόητο τσάι Κεϋλάνης.


Αντικειμενικά, γνώμη μου είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έγινε γνωστή παγκοσμίως για το τσάι της για εμπορικές σκοπιμότητες και για λογούς μάρκετινγκ. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν τα εργοστάσια τους εκεί με εξευτελιστικά χαμηλό κόστος , διαφήμισαν εντέχνως το συγκεκριμένο προϊόν και αποτελεί νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Σρι Λάνκα.

 Με κάθε σεβασμό και αγάπη που τρέφω στους ταπεινούς κατοίκους της χώρας αυτής, η χώρα μας έχει πολλές κλάσεις ανώτερο τσάι και πολύ καλύτερα αφεψήματα. Όλοι γνωρίζουμε πως μυρίζει ένα λιβάδι με χαμομήλι , μια φλαμουριά ανθισμένη ή ένα οροπέδιο με τσάι του βουνού, για να μη μακρηγορώ (έχουμε και χιλιάδες βότανα για αφέψημα). Αυτή τη μυρωδιά λοιπόν δε θα την βρεις σε όλη την Κεϋλάνη . Φυσικά ούτε και στις ζεστές κούπες που θα δοκιμάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου