Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/



Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, ακούμε συχνά στα δελτία ειδήσεων μεταξύ άλλων για τη χερσόνησο της Κριμαίας, την Συμφερούπολη και την Σεβαστούπολη. Πρόκειται για μια όμορφη άγρια γωνιά της Ουκρανίας που πρωτοκατοικήθηκε από τους αρχαίους ημών προγόνους.


Η επίσκεψη μας πραγματοποιήθηκε το 2011 κα περιελάμβανε ένα ταξίδι δυο εβδομάδων μέσα στις οποίες, θα γνωρίζαμε όσο μπορούσαμε καλυτέρα την ανατολική Ουκρανία, αυτή που με τα πρόσφατα γεγονότα τάσσεται υπέρ της Ρωσικής κυριαρχίας.



Πρώτος σταθμός το Κίεβο και από εκεί με τον σιδηροδρομικό δίκτυο στην Κριμαία. Το ταξίδι από το Κίεβο μέχρι την Σεβαστούπολη διαρκεί 17 ώρες με το τρένο, η συγκοινωνία στην χώρα αυτή είναι σοβιετικού τύπου και δεν βασίζεται στην ομορφιά και στο design παρά μόνο στην λειτουργικότητα, η κάθε θέση γινόταν κρεβάτι και αυτό έκανε το πολύωρο  ταξίδι πιο ξεκούραστο. Την άλλη μέρα λοιπόν βρεθήκαμε στην πόλη αυτή και αυτομάτως ένιωθες ολόγυρα σου την στρατιωτική παρουσία και το πολεμικό παρελθόν της περιοχής. Παντού ένστολοι, μνημεία από όλους τους πολέμους που συμμετείχε η σοβιετική ένωση, μουσεία, αλλαγές φρουράς, μια άσβεστη φλόγα τιμής ένεκεν στους νεκρούς το B'παγκοσμίου πολέμου, μέχρι και υπαίθριο θέατρο με πρωταγωνιστές  ρώσους ναύτες  και πολλά άλλα.



 Η Σεβαστούπολη είναι πόλη - λιμάνι στην Κριμαία της Ουκρανίας. Ο πληθυσμός της πόλης  υπολογίζεται σε 400.000 κατοίκους. Βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Λόγω της θέσης της, είναι εδώ και αιώνες σημαντική ναυτική βάση, εξακολουθώντας και σήμερα να είναι βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού (και πρώην σοβιετικού) ναυτικού, ενώ υπάρχει και μια ουκρανική ναυτική βάση.

 Η πόλη είναι κέντρο των δραστηριοτήτων αλιείας, θαλάσσιου εμπορίου, επιστήμης, βιομηχανίας και αναψυχής στη νότια Ουκρανία. Κατά την αρχαιότητα κοντά στην πόλη βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Σεβαστούπολη ήταν μια κλειστή πόλη και χρειαζόταν άδεια για να την επισκεφθεί κάποιος. Αν και με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πέρασε στην κατοχή της Ουκρανίας, το 1993 ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο ότι ήταν πόλη της Ρωσικής Συνομοσπονδίας. Ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία το 1997, αποκλείστηκαν αξιώσεις της τελευταίας στην πόλη, αυτό φυσικά άλλαξε με τις πρόσφατες αναταραχές στην περιοχή.

 Οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ρώσοι και Τάταροι και τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας. Ακόμα και τρία χρόνια πριν δεν ένιωθες ότι βρισκόσουν στην Ουκρανία αλλά σε ένα ρωσικό παραθαλάσσιο μέρος. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γωνιά αυτή της Ευρώπης δεν παύει να είναι άκρως γοητευτική.
Για το τέλος αφήσαμε τον άνθρωπο με τα περισσότερα παράσημα που μπορεί να έχει ένας ναυτικός και τον απαθανατίσαμε με τον φακό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου