Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/



Έχουν περάσει δεκαπέντε και πλέον χρόνια από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η γωνιά της Ευρώπης έχει περάσει πολλούς πολέμους και τεράστιες κακουχίες κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Έτσι και έγινε και το 1999 όταν 12 χώρες υπό την καθοδήγηση του Νάτο ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς.

Το σκληρό πρόσωπο του πολέμου ήταν πιο εμφανές στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι. Εκατοντάδες κτήρια ισοπεδώθηκαν και χιλιάδες ήταν τα θύματα. Ένας από τους στόχους των «φιλειρηνικών» βομβαρδισμών ήταν το κτήριο που στεγαζόταν το Γενικό επιτελείο στρατού, το οποίο στέκει ακριβώς όπως μετατράπηκε μετά την επίθεση εδώ και  15 χρόνια. Είναι κάτι μεταξύ μνημείου και τουριστικής ατραξιόν. Ο λόγος είναι για να θυμίζει σε αυτόν τον περήφανο λαό τα δεινά που πέρασε. Υπάρχουν φυσικά κίνδυνοι κατάρρευσης και μιας και είναι σε πολύ κεντρικό σημείο αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί από μνημείο πολέμου σε κάτι πιο κομψό και προσοδοφόρο. Προτάσεις για ανακατασκευή έρχονται από μεγιστάνες πολλών κρατών.


 Για την ιστορία η χώρα μας δεν συμμετείχε στους βομβαρδισμούς , πράγμα που εκτιμούν ιδιαίτερα οι γείτονες μας.  Το οξύμωρο της υποθέσεως είναι ότι νατοϊκή επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία ¨ευσπλαχνικός Άγγελος¨…



Τόση ευσπλαχνία, χαλάλι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου