Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/

Σε προηγούμενο άρθρο μου Στο βαθύ γκρίζο της Βαρσοβίας  , είχα υποσχεθεί εκτενές φώτο-ρεπορτάζ της ωραιότερης περιοχής της πόλης. Φυσικά αναφέρομαι στη γραφική παλιά πόλη της πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη λεγόμενη  Stare Miasto.


Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας είναι ίσως η πιο νεαρή παλιά πόλη στην υφήλιο. Ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυριολεκτικά από τις στάχτες τις. Έπεσε θύμα σφοδρών και ανηλεών βομβαρδισμών. Όμως η δύναμη των κατοίκων ήταν ισχυρότερη των πολεμικών μηχανών και έκτισαν με εθελοντική εργασία την πόλη τους, βασισμένοι σε παλαιότερες φωτογραφίες και πίνακες.


 Είναι σίγουρα η ομορφότερη περιοχή της πόλης και επίσης είναι ιδανική για περίπατο. Τίποτα δε μαρτυρά το αιματηρό παρελθόν της μιας και έχεις την εντύπωση πως κίνησε σε στενά που πρωτοπερπατήθηκαν πριν από 500 χρόνια. Μόνο οι ιππήλατες άμαξες λείπουν και τα ενδύματα εποχής. Τα κτίρια είναι πιστά αντίγραφα των κτιρίων πριν το 1939, όπου και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τα έργα συντήρησης στα πλακόστρωτα σοκάκια συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, δείχνοντας τη θέληση των τοπικών αρχών να κρατήσουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της πόλης.


Από τη συγκεκριμένη περιοχή, υπέροχη είναι επίσης η θέα προς τον ποταμό Βιστούλα που ρέει υπομονετικά τη Βαρσοβία. Εκεί κοντά είναι επίσης η εβραϊκή γειτονιά που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους γερμανούς. Όλη η περιοχή κρύβει καλά κρυμμένα μυστικά που αξίζουν να τα ανακαλύψεις. Πολλά καταστήματα με σουβενίρ βρίσκονται σχεδόν παντού και όλα τα σοκάκια οδηγούν στην πολύχρωμη πλατειά Rynek Starego Miasta. Εκεί αν και τα καταστήματα έχουν τουριστικό ύφος είναι ένα καλό σημείο για μια ανάπαυλα. Αφού απολαύσει κανείς το ρόφημα του ή ένα μίνι γεύμα μπορεί κάλλιστα να συνεχίζει να φωτογραφίζει τα γύρω κτίρια και τους ναούς γιατί πραγματικά το αξίζουν.


Κατά την περιπλάνηση μου στη περιοχή βρέθηκα μπροστά σε μια υπέροχη πινακοθήκη που φιλοξενούσε ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ( Eλ Γκρέκο ) , τον ‘Φραγκίσκο της Ασίζης’ . Άδραξα λοιπόν την ευκαιρία ως όφειλα σαν συμπατριώτης και θαύμασα αυτό το εξαίρετο έργο από κοντά.


 Εντύπωση  επίσης προκαλεί η λατρεία προς το πρόσωπο του θανόντα Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ σε όλη τη χώρα. Ήταν ο πρώτος πολωνός ποντίφικας και μάλιστα ο πρώτος μη Λατίνος. Στην Πολωνία λατρεύεται σαν Άγιος και η εικόνα του βρίσκεται σχεδόν παντού. Οι πολωνοί είναι ρωμαιοκαθολικοί στην πλειοψηφία τους  και βαθιά θρησκευόμενοι.


 Ένα ακόμη στοιχείο που γίνεται κατανοητό με μιας είναι η περηφάνια που νοιώθουν οι κάτοικοι της χώρας για την αντίσταση τους κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά μνημεία και φωτογραφικό υλικό βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη για να θυμίζουν στους παλιούς, να μαθαίνουν τους καινούριους και να ενημερώνουν τους επισκέπτες.



 Εν κατακλείδι η Βαρσοβία είναι μια ζωντανή και γοητευτική πόλη. Ίσως υπολείπεται λίγο της ομορφιάς της Κρακοβίας. Δίχως αμφιβολία όμως  η παλιά πόλη της είναι το καλά κρυμμένο διαμάντι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου