Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/




Σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων υψώνεται ο βραχώδης ορεινός όγκος της νότιας Κριμαίας. Η περιοχή αυτή αποτελεί μια χερσόνησο νότια της Ουκρανίας. Αποτελούσε μάλιστα ουκρανικό κομμάτι μέχρι το φθινόπωρο του 2014.

Η υψηλότερη κορυφή ονομάζεται Άγιος Πέτρος προς τιμή του ομώνυμου αγίου. Η θέα από εκεί κόβει την ανάσα. Καθώς αγναντεύει κανείς την ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Γιάλτας, χάνεται στην απεραντοσύνη της Μαύρης θάλασσας. Η κορυφή απέχει περίπου ένα δεκάλεπτο περπάτημα με αρκετά ανηφορική κλίση από το υψίπεδο που οι ντόπιοι στήνουν το παζάρι τους. Οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά , οι βακτριανές καμήλες και τα ασιατικά πρόσωπα των ντόπιων σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στις στέπες της κεντρικής Ασίας . Οι κάτοικοι στα ορεινά της Κριμαίας είναι στην πλειοψηφία τους Τάταροι. Μουσουλμάνοι, τουρκικής καταγωγής που φημίζονται για την ενδιαφέρουσα κουζίνα τους, με μοσχαρίσιες και αρνίσιες νοστιμιές.



Για την κάθοδο από την κορυφή του Αη Πέτρη προς τα παράλια υπάρχουν δυο επιλογές. Για τους υψοφοβικούς το ταξί και για τους πιο ριψοκίνδυνους και βιαστικούς το σοβιετικού τύπου τελεφερίκ. Εμείς προτιμήσαμε τη δεύτερη λύση και είχαμε ένα παραπάνω πεντάλεπτο μαγικής θέας από ψηλά.


Αυτή η γωνιά της Ευρώπης κατοικείται από τον έβδομο αιώνα π.Χ, συνεπώς έχει ιστορικά να πει πολλά. Πόλεμοι , διώξεις, μεταπολεμικές συνθήκες ανήκουν στο παρελθόν αυτού του τόπου.



Δεν είναι από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς αλλά σίγουρα άξιζε η επίσκεψη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου