Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ CHICKEN BUS ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/


Τα chicken bus είναι το βασικό μέσο μεταφοράς σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Είναι στην ουσία παροπλισμένα παλιά σχολικά λεωφορεία των Η.Π.Α που χρησιμοποιούνται για την οδική σύνδεση μεταξύ πόλεων και χωριών, κάτι σαν τα δικά μας ΚΤΕΛ (στο περίπου).


Ο όρος chicken bus είναι λίγο παράξενος, δεν νομίζετε? Ο λόγος για αυτήν την ονομασία είναι πολύ απλός, τουλάχιστον ένας ή και περισσότεροι από τους συνταξιδιώτες σου θα είναι κοτόπουλα (χωρίς ίχνος υπερβολής). Ένα τέτοιο λεωφορείο όπως εύκολα φαντάζεται κανείς δεν είναι ένα συνηθισμένος τρόπος μεταφοράς αλλά μια εμπειρία ζωής.

Αρχική εντύπωση κάνει η έντονη διακόσμηση των λεωφορείων αυτών , έντονα χρώματα παντού. Είναι ένας πολύχρωμος κινούμενος καμβάς με χρώματα που θα ζήλευε και ο πιο καταξιωμένος ζωγράφος. Οι  σημαίες της χώρας συνδυάζονται με την τοπική παράδοση και η χριστιανική παρουσία είναι έντονη   ( ο Ιησούς και η Παναγία είναι σε όλα τα λεωφορεία).  Σε όλο αυτό το κοκτέιλ χρωμάτων, παράδοσης, θρησκείας προσθέστε τη λάτιν μουσική που ακούγεται από κακής ποιότητας ηχεία στη διαπασών και κάτι περίεργα φωτορυθμικά. Ένας τέλειος χαμός!!!


Τα πρώην σχολικά λεωφορεία αυτά, κατά την κατασκευή τους όπως είναι λογικό σχεδιάστηκαν να μεταφέρουν περίπου 40 μαθητές. Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τους ντόπιους μιας και δεν υπάρχει κανένα όριο στη χωρητικότητα. Κυριολεκτικά όσο και να φαίνεται παράξενο δεν υπάρχει όριο, οι επιβάτες στριμώχνονται σαν τις αντζούγιες. Θαρρείς και είναι υποχρεωμένος ο οδηγός να επιβιβάσει όποιον βρει στο δρόμο του ή πως είναι το τελευταίο λεωφορείο για αυτό το μήνα. Συγκεκριμένες στάσεις δεν υπάρχουν. Όπου βολεύει στον καθένα ανεβαίνει και όπου τον βολεύει κατεβαίνει, γι αυτό ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει χρονικός σχεδιασμός δρομολογίων. Μόνο η αναχώρηση λίγο πολύ έχει συγκεκριμένη ώρα.


Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός, όλα τα chicken bus στη Νικαράγουα είχαν αφετηρία και τερματισμό μέσα σε λαϊκές αγορές( μιλάμε για χαμό), η αλήθεια είναι πως λειτουργικά δε βολεύει πολύ, είναι μωρέ κομματάκι δύσκολο όποτε έρχεται λεωφορείο να ξεστήνονται οι πάγκοι με τις μπανάνες και τις γλυκοπατάτες για να περάσει το κινούμενο έργο τέχνης. Αυτό με τη λειτουργικότητα ήσουν πρέπει να το ρίξουν μια ματιά οι υπεύθυνοι.

Όπως είναι λογικό πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο για τα καθημερινά τους ψώνια, μιας και οδηγεί κατευθείαν στην αγορά. Εκεί λοιπόν είναι που εμφανίζονται μαζί με κάθε λογής αγαθό τα κοτόπουλα στην αγκαλιά αξιαγάπητων ιδρωμένων κυριών. Τα διπλά καθίσματα που είναι σχεδιασμένα για ανήλικα, μετατρέπονται αυτομάτως σε τριπλά, συν κάποιο ζωντανό(αν υπάρχει), συν σάκους ταξιδίου και αν τύχει και κανένα πιτσιρίκι στριμώχνεται και αυτό το δόλιο κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά.


Πραγματική εντύπωση κάνει ότι όλοι οι επιβάτες παραμένουν ψύχραιμοι και συνήθως δε δημιουργούνται εντάσεις από το συνωστισμό. Μοιάζουν μάλιστα να το απολαμβάνουν και το χαίρεσαι πραγματικά. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το φανταστώ αυτό στη χώρα μας. Η φασαρία θα ήταν αναπόφευκτη για χίλιους δυο λόγους. Προτείνω σε κοπέλες με τακούνια, πολλά αρώματα, φιρμάτα ρούχα και πολλά άλλα ( και στους αντίστοιχους τύπους)  αν ποτέ βρεθούν κατά κει να πάρουν ταξί.

Δυο είναι οι πραγματικοί ήρωες του λεωφορείου, ο οδηγός και ο κράχτης-εισπράκτορας. Για τον πρώτο είναι λογικό γιατί επιβιώνει από ένα τέτοιο χαμό, αν ο οδηγός είναι ήρωας ο δεύτερος είναι υπερήρωας επιπέδου superman.

·        Βασικά στέκεται έξω από το λεωφορείο κρεμασμένος με το ένα χέρι και με το άλλο κρατά χρήματα και εισιτήρια.
·        Βοηθά στη φορτοεκφόρτωση αγαθών και ζώντων.
·        Φωνάζει για την επόμενη στάση και εντός και εκτός λεωφορείου.
·       Είναι επίσης ο πλαϊνός καθρέφτης του οδηγού, τον βοηθά για την ασφαλή εκκίνηση του οχήματος.
·        Φυσικά γνωρίζει που επιβιβάστηκε ο καθένας, που θα κατέβει, το αντίτιμο και όλα αυτά για να επιτευχθούν συχνά σκαρφαλώνει πάνω από μια άμορφη μάζα ιδρωμένων επιβατών για να προσεγγίσει το στόχο του.
·        Μέχρι και κασέτες στο στερεοφωνικό αλλάζει και πολλά άλλα.

Η λέξη παραφροσύνη είναι λίγη, αλλά το ταξίδι αυτό έχει μια απίστευτη γοητεία κυρίως αν είσαι Backpacker και αναζητάς μια οικονομική λύση ζώντας παράλληλα όσο πιο κοντά γίνετε στη ντόπια κουλτούρα. Ιδιαίτερα ασφαλή δε θα έλεγα πως είναι (αλλά έχω ταξιδεύσει σε μέρη με τραγικούς οδηγούς οπότε… πάλι καλά).

Να περνάτε καλά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου