Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

TUK TUK, ΤΑ ΤΡΙΚΥΚΛΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ.

VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/

Είναι σύνηθες σε πολλές χώρες της Ασίας να βλέπουμε εικόνες από δρόμους μποτιλιαρισμένους. Εκατοντάδες μηχανοκίνητα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και ανάμεσα τους να "τρυπώνουν" όλο θράσος και αυτοπεποίθηση τα Τuk Tuk.


 Αναφέρομαι στα υπέροχα αυτά τρίκυκλα οχήματα που συναντώνται κυρίως στις χώρες της ινδικής υποηπείρου, τη νοτιοανατολική Ασία καθώς και σε μέρη της Κεντρικής και νότιας Αμερικής. Η ονομασία Τuk Tuk είναι η συνηθέστερη αλλά αναφέρονται επίσης ως Baby taxi, Auto Rickshaw, Lapa, Rick , Trishaw και πολλά άλλα ανάλογα την περιοχή. Είναι στη ουσία μηχανοκίνητα τρίκυκλα αποτελούμενα από έναν οδηγό (συνήθως θρασύ) και έχει χώρο για 2 μέχρι 3 επιβάτες. Δεν είναι ένα απλό μεταφορικό μέσο, είναι μια πολιτισμική εμπειρία. Δεν νοείται ταξίδι στα μέρη τούτα δίχως μετάβαση με Tuk Tuk.


Οι οδηγικές συνήθειες που έχουμε στις χώρες μας καλό είναι να τις ξεχάσουμε για λίγο. Λογική δεν υπάρχει! . Το θράσος των οδηγών καμικάζι πολλές φορές εκπλήσσει τους επιβάτες.  Όποιος προλαβαίνει κορνάρει και οδηγεί όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν. Οι οδηγοί δίνουν υπερβολική σημασία στην εμφάνιση του τρικύκλου τους. Πολύχρωμα σχέδια τοπικής παράδοσης και όχι μόνο στολίζουν το όχημα τους και οι ιδιοκτήτες καμαρώνουν για την εμφάνιση του Tuk Tuk τους, προσδίδοντας τους κύρος στην κοινωνία. Είναι επίσης μια οικονομική και γρήγορη λύση , μιας και μεταβαίνεις στον προορισμό σου το συντομότερο δυνατό. Θεωρητικά είναι μια αρκετά αξιόπιστη λύση σε μεγάλο βαθμό.


Η αρχική ιδέα για το όχημα αυτό ήρθε από την Ιταλία. Ο υπόλοιπος πλανήτης ενθουσιάστηκε με τούτο το λειτουργικό τρίκυκλο και κατέκλυσε την αγορά πολλών κρατών . Στη Σρι Λάνκα κυκλοφορεί το μοντέλο της Ινδικής εταιρείας Bajaj και μονοπωλεί την αγορά. Καλό είναι να γνωρίζει ο επισκέπτης ότι το παζάρι με τους οδηγούς είναι επιβεβλημένο και σχεδόν αναπόφευκτο. Συνήθως στους δυτικούς ταξιδιώτες η αρχική τιμή που προτείνουν είναι τουλάχιστον η διπλάσια από την κανονική. Οπότε εφοδιαστείτε με θράσος και υπομονή για να πληρώσετε μια δίκαιη τιμή και ας είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που πληρώνουν οι ντόπιοι. Άλλα να μην είναι υπερβολική προσβάλλοντας έτσι τη νοημοσύνη σου.


Εν κατακλείδι τα Tuk Tuk, είναι μοναδικά οχήματα και μια βόλτα με αυτά είναι  μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία. Είναι επίσης αρκετά ρυπογόνα αλλά αποτελούν πλέον κομμάτι πολιτισμικής κληρονομιάς σε πολλά κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου