Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΙΑΛΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ.

VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/

Πρόκειται για την πόλη που γέννησε τον Αντόν Τσέχωφ. Το 1945 βρέθηκαν εκεί  ο Στάλιν, ο Ρούσβελτ και ο Τσόρτσιλ για να καθορίσουν το μέλλον της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ο λόγος για τη Γιάλτα.


Η διάσημη αυτή πόλη βρίσκεται στα νότια παράλια της Κριμαίας και κατοικείται από 80.000 κατοίκους. Είναι δίχως αμφιβολία η πιο μοντέρνα πόλη της χερσονήσου και μια από τις πιο όμορφες γωνιές της. Είναι πόλος έλξης τουριστών που κατακλύζουν τις παραλίες της Μαύρης θάλασσας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι πολύ καλά διατηρημένο με όμορφους πεζοδρόμους, κομψά καταστήματα και συντριβάνια. Δεν συμβαίνει το ίδιο στα πιο πάνω στενά. Σε ορισμένα σημεία η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής. Σε γενικές γραμμές η πόλη ενδείκνυται για περίπατο και είναι πολύ ασφαλής.


Ένα αντίγραφο αρχαίας τριήρους στο λιμάνι μαρτυρά το ελληνικό παρελθόν της περιοχής, η οποία  πρωτοκατοικήθηκε από τους αρχαίους προγονούς μας και από τότε αποτελεί σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Εύξεινου Πόντου.


Η  άφιξη μας στη Γιάλτα έγινε το απόγευμα εφόσον προηγήθηκε η ανάβαση μας στο μπαλκόνι της Κριμαίας. Με ανοιγμένη όρεξη λοιπόν είχαμε πολλές επιλογές για τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια κυρίως στον παραλιακό πεζόδρομο. Μια πινακίδα με τίτλο ¨Αρμένικη κουζίνα¨ μας κίνησε το ενδιαφέρον και μπήκαμε. Τα φαγητά ήταν αρκετά καλά και οι τιμές πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ουκρανία (έτος 2011, ήταν ακόμα Ουκρανικό έδαφος). Να αναφέρω ότι οι μερίδες σε όλη τη χώρα είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να παραγγέλλουμε εις διπλούν. Τα περισσότερα καταστήματα από αισθητικής άποψης παρέπεμπαν σε περασμένες δεκαετίες. Βαριά έπιπλα, old fashion σερβιτόροι και καθίσματα 80’s συνέθεταν ένα μοναδικό πάζλ.


Μιας και είχαμε κάνει συνάλλαγμα σε ένα από τα υποκαταστήματα ελληνικής τράπεζας που λειτουργούν στη χώρα, ο τελευταίος περίπατος μας οδήγησε στο σταθμό λεωφορείων. Επόμενος προορισμός η πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερούπολη και από κει ολονύκτια διαδρομή με τρένο για Χάρκοβο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου