Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΒΑΡΣΟΒΙΑ- ΒΙΛΝΙΟΥΣ- ΡΙΓΑ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/


Σε αυτή τη γωνιά της βόρειας Ευρώπης ο οικονομικότερος και δημοφιλέστερος τρόπος μετακίνησης μεταξύ των πόλεων είναι με λεωφορείο. Δυστυχώς   για τους λάτρεις των σιδηροδρόμων τα τρένα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.


Οι χώρες της Βαλτικής έχουν τακτική σύνδεση με όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των βορείων κρατών. Πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με προορισμούς από το Όσλο και την Αγία Πετρούπολη, μέχρι το Άμστερνταμ και το Βερολίνο. Οι εταιρείες είναι συνήθως Εσθονικών συμφερόντων και τα λεωφορεία ιδιαίτερα αξιόπιστα.
 Ακολουθούν τρία από τα δρομολόγια που επιλέξαμε :

ΒΑΡΣΟΒΙΑ- ΒΙΛΝΙΟΥΣ
Από την πρωτεύουσα της Πολωνίας ξεκινά ένα ταξίδι περίπου 9 ωρών για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Το κόστος αντιστοιχεί στα 72 ζλότυ (περίπου 17 ευρώ). Η διαδρομή δεν έχει ιδιαίτερες εναλλαγές όσο αφορά τα τοπία. Αχανείς εκτάσεις καταπράσινων λιβαδιών εναλλάσσονται με δάση κωνοφόρων καθόλη τη διαδρομή. Η μοναδική στάση που γίνετε εντός λιθουανικού εδάφους είναι η μπασκετούπολη του Κάουνας. Τα  λεωφορεία είναι πλήρως εξοπλισμένα με ασύρματο 'ιντερνετ, οθόνη τηλεόρασης με διάφορες ταινίες, παιχνίδια και πολλά άλλα. Καλό είναι ο επιβάτης να έχει μεριμνήσει για τη διατροφή του και για την υδροδοσία του διότι δεν γίνονται στάσεις . Ευτυχώς λειτουργεί η τουαλέτα εντός λεωφορείου.


ΒΙΛΝΙΟΥΣ- ΡΙΓΑ
Συνέχεια έχει το δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα της Λετονίας. Η διαδρομή αυτή είναι μικρότερη , περίπου στις 4:30 ώρες και κοστίζει 45 λίτας (περίπου 13 ευρώ). Η θέα που αντικρίζει  κανείς  μεταξύ των δυο πόλεων είναι πανέμορφη και δεν έχει καμία διαφορά από την πολωνική ύπαιθρο. Τη πράσινη μονοτονία των λιβαδιών και των δασών διακόπτει κάποιος μικρός ποταμός. Διάφορα βοοειδή απολαμβάνουν το θρεπτικότατο χορτάρι σε όλη τη διαδρομή. Αν ο ταξιδιώτης σταθεί τυχερός ίσως δει από το βροχερό του παράθυρο κάποιο ελάφι ή μια αλεπού. Προσωπικά είδα αρκετά από τη πανίδα της περιοχής.


ΡΙΓΑ- ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Το δρομολόγιο της επιστροφής στην εκκίνηση είναι το μεγαλύτερο από όλα. Με διάρκεια περίπου στις 12 ώρες με ενδιάμεση στάση για αλλαγή λεωφορείου στο Βίλνιους και με κόστος τα 25 ευρώ, ξεκινά το μακρύ οδοιπορικό μέχρι την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Για τη διαδρομή δεν έχω να προσθέσω κάτι διότι τα έχουμε προαναφέρει. Πάλι λιβάδια, πάλι πανύψηλα κωνοφόρα και φυλλοβόλα και πάλι απαθέστατα βοοειδή. Όμορφες εικόνες. Σε τούτο το δρομολόγιο όποιος δεν μερίμνησε για τη τροφή του κινδυνεύει με λιμοκτονία. Ο δρόμος μακρύς και οι στάσεις ανύπαρκτες. Οι αξιαγάπητοι επιβάτες καθότι πιο έμπειροι σε τέτοια ταξίδια έχουν φροντίσει και στήνουν το δικό τους τσιμπούσι. Αλλαντικά και κρουασάν δίνουν τη θέση τους στα τσιπς και τις πίτες συνήθως συνοδεία μπύρας στα κρυφά διότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται εντός λεωφορείου.


Κάθε μια από τις πόλεις αυτές έχει τη δική της γοητεία. Παρότι τα δρομολόγια είναι πολύωρα και απαιτούν αρκετή υπομονή αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία και η κάθε πόλη αποζημιώνει τον επισκέπτη με τις ομορφιές της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου