Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

GAMLA STAN, ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ.

VISIT OUR NEW BLOG http://www.runvel.gr/


                               

Η Gamla Stan είναι το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης . Η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι κτισμένη επάνω σε 14 νησιά σε στρατηγικό σημείο στη θάλασσα της Βαλτικής. Η παλιά πόλη της εκτείνεται στα τρία από αυτά τα νησιά και πρωτοκατοικήθηκε πριν από 700 χρόνια.



Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το όνομα ‘Στοκχόλμη’ στα σουηδικά σημαίνει ‘πόλη ανάμεσα σε γέφυρες’ . Το υδάτινο στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο από άκρη σε άκρη της μεγαλούπολης. Μικρές λίμνες, ποτάμια και το σουηδικό αρχιπέλαγος(που προφέρετε σε άψογα ελληνικά : archipelago) γίνονται ένα στην πόλη αυτή.


Η παλιά πόλη είναι από τις  πιο άριστα διατηρημένες μεσαιωνικές συνοικίες του πλανήτη. Βασικό ρόλο για αυτό συνέβαλε ότι δεν έπεσε θύμα βομβαρδισμών κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Δικαίως είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO . Κάθε βήμα στη Gamla Stan κρύβει κάτι το διαφορετικό. Υπέροχα κτήρια, όμορφα μαγαζάκια με αναμνηστικά είδη και εστιατόρια μοιράζονται με όμορφο τρόπο την υπέροχη αυτή περιοχή. Όλη η παλιά πόλη είναι ιδανική για περίπατο. Είναι λογικό τα σπουδαιότερα κτήρια της Σουηδίας όπως ο Καθεδρικός ναός και το Βασιλικό Παλάτι να βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.


 Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η σουηδική γαστρονομία είναι από τις πιο ανερχόμενες παγκοσμίως. Η διατροφή των Σκανδιναβών  βασίζεται κυρίως στο κρέας, φυσικά δε λείπουν τα χορτοφαγικά πιάτα. Στα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια η σπεσιαλιτέ είναι το κρέας ταράνδου μαγειρεμένο με δεκάδες τρόπους. Όσο αφορά τις τιμές είναι κάλο να αναφέρουμε ότι η Στοκχόλμη είναι ένας ιδιαίτερα ακριβός προορισμός, αλλά αξίζει να κάνουμε λίγο παραπάνω οικονομία ώστε να επισκεφτούμε την καρδιά της Σκανδιναβίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου